Bioenergija u službi zajednice

Neformalna grupa Hajduci organizovala je izlet za tridesetoro dece i mladih kako bi posetili postrojenje za preradu bioenergije u obližnjem Salašu Crnobarskom. Postrojenje je napravljeno tako da pretvara organsku materiju poput ostataka kukuruza, sena, slame, stajnjaka, ali i ostatke voća i povrća, u električnu energiju.

Tokom posete, mali i mladi Hajduci naučili su više o samom procesu nabavke, izdvajanja gasova, fermentacije, pretvaranja i prenosa energije, a saznali su i da bi proizvodni kapacitet ovog postrojenja mogao da napaja električnom energijom više od jednog sela u Mačvanskom regionu. Vodič Rade iz kompanije M Biogas Factory potrudio se da Hajducima na kvalitetan i prijemčiv način prenese znanje, odgovori na sva pitanja radoznalih Hajduka i predstavi planove za proširenje postrojenja kojim bi zasigurno mogla da se napaja cela teritorija opštine Bogatić.

Za Miću Mišljenovića, koordinatora neformalne grupe Hajduci, važno je što su ovom prilikom uspeli da vide primere dobre prakse u njihovoj zajednici i prošire svoja znanja, a da u isto vreme ostvare održiva partnerstva za buduće inicijative i saradnje.

Projekat Tehnologija u službi zajednice  podržan je u okviru Programa podrške neformalnim grupama za zaštitu životne sredine i održivi razvoj zajednica Snažno zeleno koji sprovode Mladi istraživači Srbije, kroz projekat Zeleni inkubator – razvoj kompetentnog civilnog društva za podršku implementaciji pravnih tekovina EU o životnoj sredini. Projekat sprovodi Beogradska otvorena škola sa partnerima Mladim istraživačima Srbije i Inženjerima zaštite životne sredine, uz finansijsku podršku Evropske unije.