Da se (ponovo) čuje gradski cvrkut

U okviru projekta Gradski cvrkut, neformalna grupa Zeleni stari je u u petak 8. aprila organizovala prvu akciju sađenja i oplemenjivanja školskog dvorišta za učenike drugog i četvrtog razreda beogradske Osnovne škole Vuk Karadžić.

U razgovoru sa Miljom Vuković, predstavnicom grupe Divlji Beograd, učenici/e su izučavali pojmove poput biodiverziteta i ekosistema, razgovarali o važnosti zaštite insekata, naročito pčela, a potom prionuli da zasade razne vrste lekovitog i medonosnog bilja. Deca su istinski uživala u istraživanju insekata koji nastanjuju dvorište puno maslačaka, belih rada, mrtve koprive i drugih biljaka, a akciji se pridružio i školski domar koji održava zelene površine, a koji je ovom prilikom upoznat sa prednostima mozaičkog košenja osmišljenog da pčelama obezbedi deo gde mogu da se hrane.

Projekat Gradski cvrkut podržan je u okviru programa podrške civilnom društvu za zaštitu životne sredine i održivi razvoj zajednica Snažno zeleno, a koji je centralni deo trogodišnjeg  projekta Zeleni inkubator koji Beogradska otvorena škola sprovodi sa partnerima Mladim istraživačima Srbije i Inženjerima zaštite životne sredine, uz finansijsku podršku Evropske unije i Fondacije Fridrih Ebert.