Uspešno završen konkurs: Planirajmo zelene površine zajedno

Početkom maja zajedno sa partnerima iz Placemaking Western Balkans, Ekonaut je uputio otvoreni, javni poziv udruženjima i neformalnim grupama građana aktivnim u oblastima zaštite i razvoja zelenih povšina u lokalnoj zajednici iz Beograda i Novog Sada da se prijave na konkurs Planirajmo zelene površine zajedno.

Ideja iza pokretanja ovog konkursa od strane udruženja je da osnaži lokalne grupe građana i građanki koji su se okupili da bi oplemenili svoje neposredno okruženje u stambenim blokovima, a posebno je bio namenjen udruženjima koja su bila aktivna kako bi sačuvala zelene površine u svom komšiluku. Na konkurs se prijavilo sedam lokalnih grupa građana od kojih je izabrana po jedna grupa iz svakog grada na osnovu njihovih trenutnih potreba u lokalnoj zajednici. Ekonaut će u Novom Sadu, zajedno sa stanarima iz MZ Ivo Andrić kreirati idejno rešenje za zelenu površinu u ulici Narodnog fronta dok će u Beogradu sarađivati sa stanovnicima Bloka 19a na Novom Beogradu koji žele da sačuvaju površinu u svom bloku od investitorskog urbanizma i potencijalne gradnje.

Prva radionica sa stanarima iz MZ Ivo Andrić je održana 19.  juna u prostorijama mesne zajednice.  Prisutni su uz pomoć Milene Ivković i tima studentkinja završne godine pejzažne arhitekture bili vođeni kroz elemente koji su izabarni anketom koja je prethodila radionicu i na kojoj se oko 140 osoba izjasnilo da bi želeli da u prostoru Livade koja je omeđena ulicama Narodnog fronta i Banović Strahinje dobiju što više zelenila u vidu mini urbane šume, kao i prostor za igru dece koji nije standardno dečije igralište. Takođe su se izjasnili da im je potreban prostor za istrčavanje pasa kao i prostori za sedenje i druženje.  Na osnovu rezultata ankete i radionice tim Ekonauta i Placemaking Western Balkans će razviti idejna rešenja koja će biti dalje korišćena za zagovaranje razvoja ove zelene površine u prostor privlačan svim generacijama i korisnicima iz lokalne zajednice. Površina je urbanističkim planovima namenjena izgradnji objekta javne namene, ali se decenijama koristi kao zelena površina.

Krajem avgusta će u saradnji sa građanima i građankama u Bloku 19a biti izvedena sledeća participativna radionica kojoj će takođe prethoditi anketiranje građana o njihovim potrebama u javnom prostoru koji žele da urede i sačuvaju od izgradnje parkinga.

Postoji nada da će idejna rešenja koja budu finalni proizvod ovih radionica kao i ceo proces participativnog dizajna doprineti tome da ova udruženja i neformalne grupe postanu vidljiviji kako u lokalnoj zajednici, tako i kod donosioca odluka. Placemaking metoda koja kroz razne vrste aktivnosti doprinosi dubljem promišljanju načina na koji mogu da se revitalizaciju devastirani i nedovoljno održavani javni prostori u našim gradovima uz kreativno učešće građana.

Konkurs je deo projekta Inicijativa za gradske baštenske zajednice u okviru koga udruženje radi sa građanima i donosiocima odluka za poboljšanju lokalne zelene infrastrukture kroz formiranje zelenih površina sa različitim sadržajima. Projekat  Inicijativa za gradske baštenske zajednice se sprovodi u okviru projekta Beogradske otvorene škole Zeleni inkubator, uz finansijsku podršku Evropske unije i Fondacije Fridrih Ebert. Aktivnosti Inicijative za gradske baštenske zajednice podržane su i od strane Fondacije za otvorerno društvo i kreativnog haba Nova Iskra.