Zeleni pokretači promena iz Tutina

Da bez vode nema ni života, jasno se videlo tokom posete neformalnoj grupi Sačuvajmo iz Tutina, čiji se predstavnici/e svakodnevno bore da sačuvaju jedno parče prirode uprkos brojnim izazovima.

Od kad smo poslednji put posetili prijatelje iz Tutina pre pet meseci i zajedno sa njima postavljali kućice za ptice i veverice u Borićima, gde sada veselo stoji Grad ptica iz kojeg dopire cvrkut čiope, plave senice i čvorka, dogodile su se dramatične promene.

Deo rečnog korita Vidrenjaka je pregrađen, okolno zemljište isparcelisano, ograđeno i spremno za izvođenje građevinskih radova, otvaraju se i novi kamenolomi, a sve što ovi posvećeni mladi ljudi urade, preko noći se poruši ili ukloni.

Uprkos tome, na Promuklicama su nikle nove klupe i solarne svetiljke, postavljena je tabla sa informacijama o značaju samog izvora Promuklice i prostora na kojem se izvor i izletište nalaze, rekonstruisane su drvene pečurke za izletnike, uklonjeno smeće i sve to uz osmehe članova Sačuvajmo i nove ideje i planove za očuvanje životne sredine u njihovom kraju.

Ovaj projekat je sprovela neformalna grupa Sačuvajmo u u okviru projekta Zeleni inkubator koji realizuju Mladi istraživači Srbije sa Beogradskom otvorenom školom u Inženjerima zaštite životne sredine, uz finansijsku pomoć Evropske Unije.