Ekološke ulične akcije u Smederevu

Tokom oktobra meseca u Smederevu je organizacija Pro.Tok21 održala ulične akcije uklanjanja divljih deponija i promocije svojih aktivnosti u sklopu projekta Očistimo svoj grad.

Potpomognute lepim vremenom, odazivom drugih organizacija, sugrađana/ki i volontera/ki, akcije su održavane svake nedelje u mesecu.

Prvom akcijom, održanoj 2. oktobra, očišćena je obala Dunava neposredno uz Tvrđavu. Prikupljeno je više od 40 džakova smeća, selektovan je plastični otpad i predat reciklažnom centru. Ova akcija je sprovedena uz podršku drugih organizacija civilnog društva iz Smedereva: Tvrđava, Slobodan grad Smederevo i  Urbano zeleno.  Dana 9. okotbra održana je ulična akcija na gradskom keju, u blizini prostorija organizacije Pro.Tok21. Ovom prilikom su volonteri/ke i članovi/ce organizacije građanima/kama predstavljali projekat Očistimo svoj grad i podelili im promotivni materijal.

Sprovedena je i ulična akcija na brdu Majdan, u neposrednoj blizini centra grada. Ovaj park/šuma na idealnoj lokaciji je naružen velikom divljom deponijom protiv koje su se građani/ke ranije bunili. Pored prikupljene velike količine smeća, lokalno stanovništvo je motivisano i upoznato sa mogućnostima nastavka borbe protiv deponije. Ponovo je realizovana i akcija čišćenja obale Dunava, uz promotivne aktivnosti sprovedene u Tvrđavi. Velikom broju meštana/ki i turista/kinja je predočen projekat i podeljen promotivni materijal.

Naredna ulična akcija je zakazana za 29. oktobar u 13 časova – pratite novosti na Facebook stranici Crveni bedževi!

Projekat je realizovan u okviru projekta Beogradske otvorene škole Zeleni inkubator, uz finansijsku podršku Evropske unije i Fondacije Fridrih Ebert.