Podkast: Zaštitimo prirodu Paraćina

U okviru projekta Zaštitimo prirodu Paraćina udruženje građana Pridruži se snima seriju podkast emisija o zaštićenim područjima i zaštiti prirode na teritoriji opštine Paraćin.

U prvoj emisiji podkasta, gostovao je Goran Sekulić, master biologije i upravljanja zaštićenim područjima. Naslov njegovog magistarskog rada, odbranjenog 2011. godine, na Univerzitetu u Klagenfurtu u Austriji je Pregled nacionalnog sistema zaštićenih područja u Srbiji. Goran ima više od 15 godina radnog iskustva u zaštiti prirode sa fokusom na očuvanje biodiverziteta i uspostavljanje i upravljanje zaštićenim područjima. Učestvovao je u realizaciji brojnih međunarodnih projekata koji se odnose na očuvanje prirode i upravljanje prirodnim resursima i član je nekoliko regionalnih i međunarodnih inicijativa, uključujući Svetsku komisiju za zaštićena područja, koju koordiniše IUCN (Međunarodna unija za zaštitu prirode). Radio je u Zavodu za zaštitu prirode Srbije, a u WWF-u je od 2016. godine, gde radi na regionalnom projektu Zaštićena područja za prirodu i ljude. 

Prvu emisiju možete pogledati ovde.

Gost druge emisije bio je Aleksandar Sarmeš, upravnik Specijalnog rezervata prirode Kraljevac. Specijalni rezervat prirode Kraljevac nalazi se u selu Deliblato u Južnom Banatu na teritoriji opštine Kovin. Prostire se na 264 ha i obuhvata tri prostorne celine: jezero Kraljevac sa plutajućum i stalnim ostrvima i okolnim tršćacima površine 192 ha, pašnjak Spasovina (u narodu poznat kao Vašarište) na lesnoj tarasi površine 20 ha, i dolinu izvora Obzovik sa pašnjakom Obzovik površine 52 ha.

Drugu emisiju možete pogledati ovde.

Projekat Zaštitimo prirodu Paraćina ima za cilj da ustanovi koje su oblasti u opštini planskim dokumentima planirane za formalno proglašenje zaštićenim područjima u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode, zatim da se ustanovi trenutno stanje kad je reč o realizaciji ovih planova, kako bi se na kraju projekta donosiocima odluka uputio predlog dokumenta – plana područja koja bi po mišljenju javnosti posle sprovedene javne rasprave trebalo takođe uvrstiti u planske dokumente.