Započet dijalog sa donosiocima odluka u Kniću

U cilju informisanja javnosti o postupku izrade Prostornog plana područja posebne namene sliva akumulacije Gruža, udruženje Ekomar započelo je razgovore sa zainteresovanim stranama. Prvi u nizu planiranih sastanaka održan je u Kniću sa predstavnicima opštine Knić.

Prostorni plan područja posebne namene sliva akumulacije Gruža obuhvataće teritoriju četiri opštine: Knić, Kragujevac, Čačak i Gornji Milanovac. Zbog izuzetno velikog značaja koji ova akumulacija ima za razvoj svih opština neophodno je uključiti javnost i donosioce odluka iz svih obuhvaćenih teritorija.

Prvi u nizu sastanaka koji su planirani održan je u opštini Knić. Sastanku su osim predstavnika udruženja Ekomar prisustvovali predsednik opštine Knić Srećko Ilić, član gradskog veća Rajko Pantović i direktorka Turističke organizacije Knić Dragica Ilić. Na sastanku je razgovarano o očekivanjima koja predstavnici opštine Knić imaju od budućeg Prostornog plana, potrebama opštine i mogućem uticaju PPPN Gruža na razvoj opštine Knić. Predstavnici opštine složili su se da je donošenje ovog dokumenta jako važno i da se mora izbeći situacija iz 2013. godine kada je Prostorni plan odbijen. Kao posebno značajne teme budućeg Prostornog plana ističu problem poljoprivrede, nelegalne gradnje, problem neregulisanih naselja starosedilaca koji su u zoni sanitarne zaštite i problem odvodjenja otpadnih voda.

U daljoj realizaciji projekta udruženje će održati sastanke sa predstavnicima opština Kragujevac, Čačak i Gornji Milanovac, ali i sa predstavnicima brojnih formalnih i neformalnih grupa koje imaju interes da se uključe u praćenje procesa izrade PPPN Gruža.

Udruženje Ekomar svoje aktivnosti sprovodi u okvru projekta Beogradske otvorene škole Zeleni inkubator, uz finansijsku podršku Evropske unije i Fondacije Fridrih Ebert.