Inicijativa udruženja Ekomar za unapređenje monitoringa površinskih voda na lokalnom nivou

Udruženje Ekomar započelo je prikupljanje potpisa za unapređene monitoringa površinskih voda grada Kragujevca.

Potpisi su prikupljani na više javnih akcija u Kragujevcu, a svoju podršku ovoj inicijativi moguće  je dati i potpisivanjem online peticije na ovom linku.

Tekst inicijative :

Dragi Kragujevčani,

​svima nama koji živimo u ovom gradu poznato je da su zbog nemara građana ali i nadležnih službi gotovo sve stajaće i tekuće vode  od značaja za stanovnike grada Kragujevca maksimalno  degradirane. Nažalost ono o čemu imamo jako malo saznanja jeste ko su zagađivači, koje se zagađujuće materije ispuštaju u ove vode i koje su posledice po kvalitet vode, živi svet i po zdravlje ljudi. Ovo je posledica potpunog nepostojanja popisa zagađivača i neadekvatnog sprovođenja monitornga tekućih i stajaćih voda na teritoriji grada Kragujevca.

​U 2020. godini grad Kragujevac odvojio je samo 45000 dinara za monitoring tekućih voda na teritoriji grada Kragujevca. Da li znate gde možete naći podatke o tim istraživanjama?​

Po Ustavu Republike Srbije član 74. svako ima pravo na zdravu životnu sredinu i potpuno obaveštenje o njenom stanju. U skladu sa tim podnosimo Inicijativu gradu Kragujevcu da unapredi monitoring površinskih voda i unapredi način izveštavanja o dobijenim rezultatima i postojećim podacima.

​Od grada Kragujevca tražimo:

  • ​Da se uvede redovan i kontinuiran monitoring na svih značajnim vodenim površinama grada Kragujevca
  • Da se monitoring voda sprovodi u skladu sa smernicama iz Okvirne direktive o vodama Evropske unije
  • Da se na vodenim ekosistemima namenjenim sportu i rekreaciji osim praćenja fizičkih, hemijskih i mikrobioloških parametara obavezno sprovodi i monitoring bioloških parametara u cilju očuvanja zdravlja građana
  • Da se podaci o stanju voda na teritoriji grada Kragujevca objavljuju javno od strane svih nadležnih institucija