Naše njive bez otpadne plastike

U kongresnoj sali Hotela Hill u Jagodini, proteklog vikenda, okupilo se više od 70 poljoprivrednika i stručnih saradnika na tribini pod nazivom „Naše njive bez otpadne plastike“ koju su zajedno organizovali „Centar za savremenu edukaciju i komunikaciju“ i „Mladi poljoprivrednici Srbije“.

“Dok smo radili na prošlom Projektu uočili smo problem sa neadekvatnim zbrinjavanjem plastičnog otpada iz poljoprivrede. Zato smo i definisali dva cilja za realizaciju ovog Projekta, prvi da edukujemo što veći broj poljoprivrednika i učenika iz poljoprivrednih škola, a kao drugi cilj da identifikujemo operatere koji recikliraju ovu vrstu otpada i povežemo ih sa poljoprivrednicima. Danas su svi postali svesni svoje odgovornosti prema životnoj sredini, zato je i veliki broj poljoprivrednika odlučio da poseti našu tribinu edukuje se, ali i uspostavi kontakt sa operaterom za reciklažu. I ako nam je cilj bio da edukujemo poljoprivrednike u opštinama Rekovac i Svilajnac, nismo mogli da zanemarimo sve one iz drugih opština koji su izrazili zainteresovanost da prisustvuju edukativnim tribinama. Prisustvo poljoprivrednika iz celog pomoravskog okruga nedvosmisleno pokazuje da smo svi mi zajedno za zdraviju zemlju i za naše njive bez otpada i plastike“, izjavio je Danilo Strugarević, predsednik udruženja Centar za savremenu edukaciju i komunikaciju

Stručni tim pripremio je i održao predavanje o pravilnom postupanju sa plastičnim otpadom koji se javlja u poljoprivrednoj proizvodnji. Pored upoznavanja sa konceptom cirkularne ekonomije, najviše pažnje je poklonjeno reciklaži. Poljoprivrednicima je predstavljena procedura pravilnog prikupljanja plastičnog otpada kao i pravilnog pakovanja i pripreme za preuzimanje od strane operatera. Takođe, prisutni su mogli da čuju koji su i materijalni benefiti ovakvog postupanja sa otpadom, ali i ko su operateri sa kojima mogu da uspostave saradnju i predaju otpadnu plastiku.

„Apelujem na sve vas, ne samo kao poljoprivrednike, već i kao obične građane, da vodite računa o životnoj sredini. Nije problem samo otpad iz vaših poljoprivrednih aktivnosti, problem je svaki otpad, svuda. Danas smo u otpadu do struka – poslednji je trenutak da učinimo nešto za spas i planete i nas samih – ili ćemo da otkopavamo noge, ili ćemo se udaviti u otpadu. Cirkularna ekonomija štedi prirodne resurse, smanjuje količine otpada, a proizvode koji su završili svoj “životni ciklus” vraća u ponovnu upotrebu. Naš cilj je da edukacijom stanemo na put lošoj praksi i da informisanjem i prenošenjem znanja, podignemo svest svima kako bi očuvali životnu sredinu i obezbedili bolju budućnost svima” ovim rečima obratila se Milena Vulić, koordinator projekta, i završila edukativnu tribinu.