Održane radionice i predavanja za početnike u baštovanstvu

Predavanja i radionice posvećene baštovanstvu za početnike, održane su tokom oktobra i novembra u organizaciji Udruženja Ekonaut. Učesnici i učesnice ovih edukacija su dobili najvažnije informacije kako da zasnuju svoj vrt, bilo na terasi, prozorskoj žardinjeri ili komadu zemlje. Ovaj program koji je deo projekta Inicijativa za gradske bašetnske zajednice imao je za cilj da edukuje polaznike o baštovanstvu, hobiju koji ima brojne pozitivne efekte na život pojedinca, ali i cele zajednice.

Dva predavanja u trajanju od 90 minuta koja su polaznici pratili onlajn i dve četvoročasovne radionice na otvorenom pružili su svim učesnicima inspiraciju, znanja i ideje koje će im omogućiti da samostalno zasnuju sopstveni vrt na najbolji i najproduktivniji način kako bi već sledećeg proleća uživali u njegovim blagodetima. Zasnivanje organske bašte u jesen bila je tema predavanja i radionice koje je vodio pejzažni arhitekta Vladimir Milutinović, dok je tema predavanja i radionice Marije Nikolić, iz pejzažnog biroa MN Studio bilo zasnivanje vrta sa ukrasnim vrstama .

Na predavanju “Jestivi organski vrt za početnike” Vladimir Milutinovićpredstavio je osnovne korake u započinjanju sopstvenog vrta. Poslušajte predavanje i saznajte kako da zasnujete jestivi vrt, kako najbolje da iskoristite i najmanju površinu, šta su najvažniji elementi organski pripreme i kako da izbegnete najčešće greške.

Radionica “Jestivi organski vrt za početnike” uputila je polaznike u jesenju setvu i pripreme za zimski sezonski vrt. Učesnici radionice su saznali koje vrste biljaka su tolerantne na hladnoću i jaku zimu, zašto treba imati zeleni vrt na celoj površini tokom zime i kako napraviti mali plastenik sa minimum utrošenog vremena i materijala. Kao rezultat, učesnici su posadili semena i lukovice raznog povrća uključujući luk, spanać, šargarepu, rukolu i drugo. Posebno se zahvaljujemo prijateljima iz kompanije SPOROS koji su nam obezbedili deo opreme za održavanje radionice. Pogledajte!

Na predavanju “Ukrasni vrt za početnike”, Marija Nikolić predstavila je osnove zasnivanja ukrasnog vrta u dvorištu i u ograničenim urbanim sredinama. Pogledajte predavanje i saznajte kako da odaberete šta ćete posaditi, koji su osnovni uslovi sredine za vašu baštu (zemljište, voda, drenaža i sl.) i kako da pripremite sadni materijal na koje probleme možete naići kada zasnivate jedan ovakav vrt i kako da ih prevaziđete.

Radionica “Ukrasni vrt za početnike” upoznala je polaznike sa osnovnim materijalima i radovima u bašti, dala smernice za odabir različitih tipova biljaka u rasadnicima. Program radionice je izveden u prostoru  i bašti  kreativnog haba – Nova iskra, koji Ekonaut održava tokom cele godine i koristi za izvođenje programa i edukacija po potrebi. Ovaj urbani džep u centru grada u kvartu Savamala neguje lokalni biodiverzitet u intezivnim gradskim uslovima, učesnici su imali priliku da učestvuju u jesenjoj sadnji i nauče više o planiranju vrta i važnim koracima koji će obezbediti lepu i plodonosnu baštu tokom cele godine. Pogledajte!

Ovo je samo jedna je od niza edukativnih aktivnosti koje će organizacija Ekonaut sprovesti u narednih godinu dana u okviru projekta “Inicijative za gradske baštenske zajednice”, a koji ima za cilj da promoviše baštenske zajednice kao jedno od mogućih rešenja za ekološke izazove sa kojima se Beograd suočava, ali i kao mesta koja mogu da unaprede i oplemene život u gradu. Baštenske zajedince su otvorene površine na kojima se pojedinci ili grupe bave uzgojem biljaka po sopstvenom izboru i imaju brojne društveno korisne namene. Stoga, pored edukacije vezane za uzgajanje ukrasnih biljaka i hrane u gradskim uslovima, biće održani i programi posvećeni načinima formiranja i organizovanja baštenskih zajednica kako bi se lokalne zajednice i pojedinci osnažili da utiču na uređenje zelenih površina u svom okruženju.