Program podrške Snažno zeleno: Konkurs za neformalne grupe

Otvorili smo prvi krug prijava u 2022. godini u okviru Programa podrške neformalnim grupama za zaštitu životne sredine i održivi razvoj zajednica “Snažno zeleno“ koji sprovode Mladi istraživači Srbije, kroz projekat “Zeleni inkubator – razvoj kompetentnog civilnog društva za podršku implementaciji pravnih tekovina EU o životnoj sredini.”

 

Misli veliko, učini bar malo – pokreni lavinu!

Više od četrdeset godina Mladi istraživači Srbije pokreću i razvijaju aktivnosti koje doprinose održivom razvoju, volonterizmu i zaštiti životne sredine. Verujući u građanski aktivizam i važnost lokalnih inicijativa, u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom (BOŠ) i Inženjerima zaštite životne sredine (IZŽS) razvili smo program podrške kojim već treću godinu zaredom podržavamo neformalne grupe širom Srbije s ciljem da ova inicijativa preraste u zajednički, dugoročni rad na zaštiti životne sredine.

Pozivamo vas da i ove godine zajedno krenemo SNAŽNO i ZELENO, u dalji razvoj naših lokalnih zajednica!

Ko može da se prijavi?

Za učešće u programu se mogu prijaviti neformalne grupe od minimalno 5 članova koji su državljani i borave na teritoriji Republike Srbije, među kojima se jedan/na izdvaja kao zvaničan koordinator/ka tj. predstavnik/ca grupe, (mora biti punoletan/na) i direktno je odgovoran/a za pripremu i realizaciju projekta koji grupa predlaže.

Koje aktivnosti podržavamo?

 1. kampanje o pitanjima koja se tiču pružanja informacija i podizanja svesti stanovništva o važnosti, zaštiti i promociji životne sredine i prirodnog nasleđa;
 2. kreiranje medijskih sadržaja malog formata, kao što su kratki filmovi, postovi za društvene mreže i sl.;
 3. javne manifestacije i događaji: tribine, okrugli stolovi, radionice, ulične akcije;
 4. aktivnosti za podsticaj zelene i cirkularne ekonomije (organska hrana, eko-turistički proizvodi, unapređenje praksi vezanih za recikliranje – proizvodnja od recikliranih materijala, proizvodnja energije iz obnovljivih izvora – postavljanje solarnih panela na javnim ustanovama i sl.);
 5. podrška izgradnji ili nadogradnji/obnovi zelene infrastrukture (pešačke staze, biciklističke staze, gnezda za ptice, prelazi za životinje, zelene terase, zeleni krovovi i sl.);
 6. aktivnosti osmišljene za smanjenje zagađenja i neodrživog korišćenja resursa;
 7. podrška uvođenju dobrih praksi i modela Evropske unije u vezi sa uključivanjem javnosti u procese donošenja odluka, upravljanja otpadom, zaštitom prirode, voda, vazduha i dr;
 8. zagovaranje za zaštitu životne sredine u skladu sa standardima Evropske unije;
 9. stručna pomoć u postupcima koji za osnov imaju ugrožavanje i narušavanje prava na zdravu životnu sredinu.
 10. promovisanje učešća građana u procesima donošenja odluka u vezi sa životnom sredinom.

Lista navedenih aktivnosti nije konačna, prihvatljive su i druge aktivnosti kojima se doprinosi ciljevima programa „Snažno zeleno“. Detaljnije o aktivnostima možete pročitati u Smernicama za podnosioce prijava za program podrške neformalnim grupama „Snažno zeleno“.

Budžet programa

Raspoloživa sredstva za 2022. godinu iznose 4.817.490 dinara. U ovoj godini, biće podržano 20 neformalnih grupa u maksimalnom iznosu od 240.000 dinara po projektu.

Kako učestvovati u programu „Snažno zeleno“?

1. Najpre se detaljno upoznajte sa programom

Pročitajte Smernice za podnosioce prijava za program podrške neformalnim grupama „Snažno zeleno“.

Često postavljana pitanja u vezi sa konkursom i procesom prijave možete pročitati OVDE.

Za sva pitanja u vezi sa konkursom i dodatna pojašnjenja pišite isključivo na mejl adresu: info@snaznozeleno.rs

2. Prijavite projekat

Popunjenu prijavnu dokumentaciju

 • Aneks 1: Obrazac predloga projekta – preuzmite OVDE
 • Aneks 2: Obrazac tabelarnog budžeta – preuzmite OVDE
 • Aneks 3: Izjavu neformalne grupe – preuzmite OVDE

potrebno je dostaviti putem onlajn formulara:

ONLAJN FORMULAR

Ukoliko je prijava uspešno poslata, dobićete automatsku poruku o prijemu na e-mail adresu koju ste naveli u formularu.

Dokumentacija koja je popunjena rukom, i/ili sadrži druge nedostatke zbog kojih nije moguće utvrditi stvarnu sadržinu prijave, kao i ona dostavljena mimo navedenog onlajn formulara neće biti uzeta u razmatranje.

Nakon završenog procesa selekcije projekata, svi koji su se prijavili na konkurs biće obavešteni o rezultatima.

Kako bi se obezbedio jednak tretman podnosilaca prijava, Mladi istraživači Srbije ne mogu se unapred izjašnjavati o ciljevima, očekivanim rezultatima i aktivnostima projektnih predloga.

Rokovi za podnošenje prijava

Prvi poziv za podnošenje projekata u 2022. godini trajaće od petka 04.02. zaključno sa utorkom 22. februara u 23:59.

Iako je konkurs za prijave otvoren tokom cele godine, komisija za evaluaciju projekata sastajaće se više puta godišnje. Rokovi za podnošenje prijava biće redovno objavljivani na sajtu www.mis.org.rs

Maksimalno trajanje podržanih projekata u okviru programa je do 4 meseca od momenta potpisivanja ugovora.

OČEKUJEMO VAŠE PRIJAVE!

Projekat Zeleni inkubator realizuje Beogradska otvorena škola (BOŠ), u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije (MIS) i Inženjerima zaštite životne sredine (IZŽS), a uz podršku Evropske unije. Više o projektu možete pročitati OVDE.