Program podrške Snažno zeleno: Konkurs za organizacije civilnog društva

Bavite se zaštitom životne sredine i klimatskim promenama u svojoj zajednici?

Zainteresovani ste da pratite i svojim radom unapredite lokalne zelene javne politike?

Brinu vas klimatske promene, zagađen vazduh, previše otpada, način na koji se ponašamo prema prirodi i rekama?

Imate jasnu ideju kako se ovi problemi mogu rešiti?

Građani su vam važan saradnik u tom poslu?

U tom slučaju – ovo je konkurs za vas!

Prijavite se za učešće u Programu podrške civilnom društvu za zaštitu životne sredine i održivi razvoj zajednica Snažno zeleno u kojem ćemo zajedno raditi na razvijanju i sprovođenju zelenih projektnih ideja koje će unaprediti kvalitet života u vašoj zajednici. Sada kada je otvoren Klaster 4 i Poglavlje 27 u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, uloga lokalnih zajednica je naročito važna u zaštiti i unapređenju životne sredine i zato ćemo zajedno raditi na njenom jačanju.

KO MOŽE DA SE PRIJAVI?

Podrška je namenjena lokalnim organizacijama civilnog društva koje su:

 • Registrovane kao udruženja, fondacije ili zadužbine, u skladu sa važećim Zakonom o udruženjima ili Zakonom o zadužbinama i fondacijama;
 • Imaju godišnji promet manji od 50.000,00 EUR;
 • Trenutno nisu korisnik finansijske podrške iz programa Evropske unije, kao ni korisnik finansijske podrške u okviru drugih programa koji se finansiraju iz sredstava Evropske unije.
KOJIM TEMAMA SE BAVIMO NA PROGRAMU SNAŽNO ZELENO?

Tematske oblasti u okviru kojih možete konkurisati su:

 • Upravljanje otpadom (naročito podstičemo ideje koje se bave cirkularnom ekonomijom);
 • Zaštita vazduha;
 • Zaštita prirode;
 • Zaštita i upravljanje vodama;
 • Klimatske promene;
 • Horizontalno zakonodavstvo.
KAKO IZGLEDA PODRŠKA ORGANIZACIJAMA CIVILNOG DRUŠTVA U PROGRAMU SNAŽNO ZELENO?

Program Snažno zeleno učesnicima pruža:

 • Finansijsku podršku za realizaciju projekata u rasponu od 1.400.000 do 1.800.000 RSD;
 • Razvoj kapaciteta iz oblasti monitoringa lokalnih javnih politika iz oblasti Poglavlja 27, kao i program razvoja specifičnih znanja i veština u vezi sa Poglavljem 27 (zaštita životne sredine i klimatske promene);
 • Jačanje kapaciteta za razvoj, upravljanje i finansijsko vođenje projekata;
 • Ekspertsku i mentorsku podrška tokom realizacije projekata;
 • Učešće u aktivnostima Koalicije 27.

[PRIJAVI SE]

Organizacije civilnog društva treba da u formi kratke projektne ideje, na propisanom obrascu, jasno opišu problem koji žele da reše, da opišu koje rezultate žele da postignu, da predlože aktivnosti kojima smatraju da se problem može rešiti, kao i da identifikuju sve one aktere koji im u tom poslu mogu pomoći.

Prijavljivanje se vrši isključivo putem onlajn platforme kojoj možete pristupiti OVDE.

Predlozi projektnih ideja koji budu dostavljeni na drugi način neće biti razmatrani.

Sve projektne ideje se moraju podneti na sledećim formularima:

DO KADA JE POZIV OTVOREN?

Rok za podnošenje projektnih ideja je 31.1.2022. godine do 15h.  Predlozi projektnih ideja dostavljeni nakon postavljenog roka neće biti razmatrani.

PRIJAVI SE]

SMERNICE ZA PRIJAVLJIVANJE

Opširnije informacije o Programu podrške Snažno zeleno, projektu „Zeleni inkubator“ kao i svim uslovima za učešće u Programu pogledajte u Smernicama za prijavljivanje, koje možete naći OVDE.

Ceo paket dokumenata neophodnih za učešće u Programu možete preuzeti OVDE.

Kako napisati dobar predlog projektne ideje? Kakve projekte podržava program Snažno zeleno? Da li možemo da imamo partnere na projektu? Kako pratimo i unapređujemo javne politike? Kako da odredimo budžet projekta? Kada očekujemo početak projekata?

Na sva ova i brojna druga pitanja, odgovore možete dobiti na predselekcionom treningu koji će tim Beogradske otvorene škole održati 17. januara 2022. godine sa početkom u 10h.

Tokom treninga pomoći ćemo vam da svoje projektne ideje uskladite sa ciljevima i rezultatima programa Snažno zeleno i projekta Zeleni inkubator, da jasno definišete aktivnosti, rezultate i ciljeve i da ispravno popunite prijavne obrasce.

Da biste učestvovali na treningu potrebno je da se prijavite putem OVOG linka.

DODATNE INFORMACIJE

Tokom trajanja otvorenog poziva zainteresovane organizacije se mogu obratiti timu Beogradske otvorene škole putem imejla: zeleni.inkubator@bos.rs

Tim Beogradske otvorene škole će davati odgovore na pojedinačna pitanja isključivo putem elektronske pošte.   

Program podrške civilnom društvu za zaštitu životne sredine i održivi razvoj zajednica –Snažno zeleno ima dve komponente:

 • Podrška formalno registrovanim organizacijama civilnog društva;
 • Podrška neformalnim grupama.

Ovaj konkurs se isključivo odnosi na komponentu Programa koja pruža podršku formalno registrovanim organizacijama civilnog društva. Konkurs za neformalne grupe aktivista koji žele da se bave zaštitom životne sredine biće objavljen tokom januara 2022. godine na stranici naših partnera Mladih istraživača Srbije.

REZULTATI

Rezultati konkursa će biti objavljeni početkom marta 2022. godine na sajtovima i društvenim mrežama Beogradske otvorene škole i Koalicije 27.

PRIJAVI SE]

Program se realizuje u okviru projekta „Zeleni inkubator“ koji Beogradska otvorena škola sprovodi sa partnerima Mladim istraživačima Srbije i Inženjerima zaštite životne sredine. Projekat teži da doprinese osnaživanju organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom životne sredine, da podrži inicijative lokalnih neformalnih grupa kao i da istraži potencijale i izradi preporuke za socio-ekonomski razvoj lokalnih zajednica na principima zelene (cirkularne) ekonomije. Više o projektu možete pročitati OVDE.