Publikacija: Jestivi i ukrasni vrt za početnike

Još jedan ciklus projekta Inicijativa za baštenske zajednice udruženja Ekonaut priveden je kraju. Tokom sedam meseci, uključena je zajednica u razvoj idejnih rešenja zelenih površina, organizovana konferencija posvećena planiranju zelenih površina, kao i edukativni programi o baštovanstvu, a u nastavku možete saznati više o novoj publikaciji namenjenoj početnicima u zasnivanju vrta.

Publikacija Jestivi i ukrasni vrt za početnike pruža sve potrebne informacije o baštovanstvu i uputstva o radu sa biljkama kroz ceo godišnji kalendar, od pripreme zemljišta, sejanja i presađivanja do prehrane i održavanja. Kako je današnji urbani stil života dosta težak, a potreba ljudi za prirodom sve veća, ova publikacija takođe ima za cilj da približi mogućnost povezivanja sa prirodom kroz baštovanstvo. Zasnivanje vrtova u gradovima, pored toga što pruža mesto za odmor svih čula i donosi obilje ukusnih plodova, takođe je i način da se očuva biodiverzitet i poboljšaju klimatski uslovi. Tekst publikacije su pripremili Vladimir Milutinović, pejzažni arhitekta, Marija Nikolić, pejzažna arhitektica i Sabina Kerić, osnivačica Ekonauta. Preuzmite digitalnu verziju publikaciju na ovom LINKU.

Objavljivanjem ove publikacije završen je još jedan ciklus projekta Inicijativa za baštenske zajednice tokom kog je udruženje Ekonaut sprovelo brojne aktivnosti. Jedna od njih bio je i javni poziv Planirajmo zelene površine zajedno koji je raspisan u saradnji sa Placemaking Western Balkans, u okviru kog su odabrane četiri grupe građana koje su u saradnji sa stručnjacima radile na razvoju idejnog rešenja unapređenja zelenih površina koje su predložili. Placemaking radionice rađene su po metodologiji koju je razvila arhitektica Milena Ivković iz organizacije PWB i imale su za cilj da definišu elemente idejnog rešenja uređenja zelene površine koja je značajna za lokalnu zajednicu. Vizualizaciju idejnih rešenja, nastalih kao rezultat radionica, radili smo u saradnji sa  Milenom Trmčić, Tijanom Čukić i Anjom Davidović studentkinjama poslednje godine Odseka za pejzažnu arhitekturu na Šumarskom fakultetu u Beogradu.

Onlajn konferencija Planirajmo zelene površine zajedno održana je 19. oktobra – kroz različite sesije i diskusije, učesnici konferencije mogli su da se upoznaju sa aktuelnim projektima koji imaju za cilj da odgovore na klimatske izazove u urbanim sredinama podstičući koncepte urbanog baštovanstva i održivog planiranja gradskih površina u skladu sa potrebama građana. Ova konferencija bila je i svojevrsni rezime dvogodišnje saradnje udruženja Ekonaut sa lokalnim udruženjima, donosiocima odluka i stručnim saradnicima u domenu participativnog urbanizma. Snimak konferencije dostupan je na Ekonautovom YouTube kanalu.

Škola baštovanstva koju je vodio  Vladimir Milutinović, pejzažni arhitekta, održana je u oktobru mesecu. Kroz tri onlajn predavanja i tri radionice na Šumarskom fakultetu, polaznici i polaznice su saznali šta je potrebno da bi se započela bašta i napravili su detaljan plan vrsta koje će sejati u bašti tokom jeseni kako bi imali  baštu i tokom zime.  Primenom znanja dobijenog na ovom programu, budući baštovani i baštovanke imaće tokom naredne godine plodni vrt ispunjen  jestivim biljkama i ukrašen cvetovima. Predavanja i radionice imale su za cilj da promovišu baštenske zajednice kao jedno od mogućih rešenja za ekološke izazove sa kojima se Beograd suočava, ali i kao mesta koja mogu da unaprede i oplemene život u gradu. Snimci predavanja i radionica distupni su na Ekonautovom YouTube kanalu.

Udruženje Ekonaut će i u narednom periodu nastaviti da prikuplja potencijalne lokacije za baštenske zajednice, kao i da sprovodi aktivnosti koje imaju za cilj zagovaranje da se baštenske zajednice postave kao komunalna usluga dostupnim svim građanima ali i alat za održivi razvoj gradova i brobu protiv klimatskih promena.

Projekat Inicijativa za gradske baštenske zajednice se sprovodi u okviru projekta Beogradske otvorene škole Zeleni inkubator, uz finansijsku podršku Evropske unije i Fondacije Fridrih Ebert. Aktivnosti „Inicijative za gradske baštenske zajednice“ podržane su i od strane Sekretarijata za zaštitu životne sredine i Nove Iskre – kreativnog huba.