Sastanak Mreže energetskih menadžera u Paraćinu

U sklopu projekta Efikasnim energetskim planiranjem do bolje klime u saradnji sa Sektorom za urbani razvoj, životnu sredinu i komunalne delatnosti u Stalnoj konferenciji gradova i opština koji koordinira radom Mreže energetskih menadžera UNEKOOP je organizovan radni sastanak  na temu aktuelnih dešavanja u oblasti lokalnog energetskog menadžmenta. Bila je to prilika da energetski menadzeri razmene iskustva i evidentiraju najznačajnije probleme iz sredina iz kojih dolaze.

Na sastanku su se obrađene dve teme: Programi subvenija građanima/kama i  obaveze lokalnih samouprava da smanje potrošnju energije po preporukama Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije.

Konstantovano je da energetski menadžeri nemaju zadovoljavajući status u odnosu na značaj oblasti kojom se bave i da često pored ovih  energetskog menadžmenta imaju i druga zaduženja. Izneto je dosta konkretnih predloga na povećanje efikasnosti procedura dodele subvencija građanima/kama za unapređenje energetske efikasnosti, ali i apela da kampanjske aktivnosti nemaju smisla bez osmišljenog dugogodišnjeg programa racionalizacije potrošnje energije u javnim objektima.

Projekat Efikasnim energetskim planiranjem do bolje klime se sprovodi u okviru projekta Beogradske otvorene škole Zeleni inkubator, uz finansijsku podršku Evropske unije i Fondacije Fridrih Ebert.