Sastanak sa predstavnicima nadležnih institucija u cilju unapređenja stanja površinskih voda

U Kragujevcu, na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu  održan  je sastanak udruženja Ekomar sa predstavnicima nadležnih institucija. Teme sastanka bile su unapređenje stanja površinskih voda i unapređenje moniorniga površinskih voda na lokalnom nivou.

Teme sastanka su bile :

1) rešavanje problema koji ugrožavaju kvalitet površinskih voda na teritoriji Kragujevca, a posebno kvalitet vode u jezeru “Šumarice” koje je namenjeno sportu i rekreaciji.

2) uspostavljanje kontinuiranog monitoringa na površinskim vodama

Sastanku su prisustvovali predstavnici JKP “Vodovod i Knalizacija”, SPD “Radnički”, Instituta za javno zdravlje “Kragujevac”, službe za zaštitu životne sredine Grada Kragujevca i hidrobiolozi sa PMF-a u Kragujevcu.

Glavni zaključak je da je neophodna rekonstrukcija kanalizacione mreže u naseljima iznad jezera čime će sprečiti direktno ulivanje kanalizacione vode i dalja eutrofizacija jezera praćena “cvetanjem “ potencijalno toksičnih cijanobakterija. Takođe je konstatovano da je neophodno da se u daljem periodu, a posebno u letnjoj kupališnoj sezoni, vrši češći i sveobuhvatniji monitoring vode jezera u skladu sa važećom zakonskom regulativom u oblasti voda koja podrazumeva praćenje kako fizičko – hemijskih, tako i bioloških elemenata.

Sastanak je  realizovan u okviru projekta “Značaj uspostavljanja monitoringa površinskih voda – studija slučaja Grad Kragujevac” koji realizuje Udruženje za promociju i ekološki marketing prirodnih vrednosti EKOMAR.