Uključi se u mapiranje prostora za baštenske zajednice u Beogradu!

U okviru projekta “Inicijativa za baštenske zajednice”, pozivamo vas da nam pomognete u mapiranju lokacija na teritoriji grada Beograda koje se već koriste ili imaju potencijal da postanu zajednička bašta komšiluka ili druge lokalne zajednice. Ako ste u bilo kom delu grada, ili nadomak grada, primetili parcelu za koju pretpostavljate da je u javnom vlasništvu, a koja bi mogla da bude uređena kao zajednički vrt za sve generacije, molimo vas da nas obavestite popunjavanjem upitnika na ovom LINKU.

Gradske baštenske zajednice su otvorene površine na kojima se pojedinci ili grupe bave uzgojem biljaka po sopstvenom izboru. Postoje u većini evropskih gradova i imaju brojne društveno korisne namene poput fizičke i socijalne rehabilitacije, mogućnosti za rad i zapošljavanje ekonomski ugroženijih slojeva stanovništva, animacije građana u trećem dobu i omogućavanja svim generacijama da se bave zdravim hobijima u oblasti hortikulture, vrtlarstva i povrtlarstva. Ovakva mesta imaju i istorijsku i kulturnu vrednost i često postaju popularna izletišta sa dodatnim sadržajima i dostupnim izvorom zdrave hrane.

Formiranje sistema gradskih baštenskih zajednica u mnogim svetskim gradovima prepoznato je kao jedan od alata za razvoj i održivo upravljanje gradskim prostorima, ali i kao sredstvo za obezbeđivanje izvora hrane na lokalnom nivou i postizanje mikro klimatskih, socijalnih i ekonomskih koristi. U trenutku kada je Beograd ugrožen stalnim zagađenjem, nekontrolisanim investitorskim urbanizmom i nadolazećom klimatskom krizom, baštenske zajednice se nameću kao jedno od rešenja koje bi unapredilo kvalitet života u gradu i poboljšalo proces prilagođavanja na klimatske promene. Iz tih razloga, pokrenuli smo projekat “Inicijativa za baštenske zajednice” koji će nizom aktivnosti u narednom periodu sistematski raditi na razvoju ovog koncepta, a prvi korak je mapiranje lokacija koje već jesu ili bi mogle da postanu zajedničke bašte Beograda. Ovaj korak mapiranja ima za cilj da nam pruži jasniju sliku o stanju na terenu, kao i da omogući da u budućnosti uspostavimo saradnju sa lokalnim zajednicama i potencijalno zagovaramo osnivanje baštenske zajednice kroz neke buduće inicijative i projekte.

Projekat “Inicijativa za baštenske zajednice” se sprovodi u  okviru projekta Beogradske otvorene škole „Zeleni inkubator“, uz finansijsku podršku Evropske unije i  Fondacije Fridrih Ebert. Sadržaj ove stranice nužno ne odražava stavove donatora ni Beogradske  otvorene škole, i za njega je isključivo odgovoran “Ekonaut”.