Da li naša odeća uništava Planetu? Uticaj brze mode na životnu sredinu i naše zdravlje

U okviru ovogodišnjeg izdanja festivala Green Fest Belgrade, Centar za unapređenje životne sredine i Udruženje za održive inicijative (F.fm) realizuju projekat Tekstilni otpad nije u modi, s idejom da skrenu pažnju na poguban uticaj tekstilnog otpada po ekosistem, kao i nedostatak potrebnih regulativa za upravljanje ovom vrstom otpada u našoj zemlji.

U okviru ovogodišnjeg izdanja festivala Green Fest Belgrade, Centar za unapređenje životne sredine i Udruženje za održive inicijative (F.fm) realizuju projekat Tekstilni otpad nije u modi, s idejom da skrenu pažnju na poguban uticaj tekstilnog otpada po ekosistem, kao i nedostatak potrebnih regulativa za upravljanje ovom vrstom otpada u našoj zemlji.

Priča o tekstilnom otpadu u okviru festivala segmentiarana je u dve celine: panel diskusiju o zagađenju tekstilnim otpadom, zatim projekciju filma Riverblue: Da li moda može da spase Planetu? – koji sagledava sve probleme “brze mode” i istovremeno traga za pozitivnom promenom.

Panel diskusija – Da li naša odeća uništava planetu?
28.10.2020. 
Vreme: 18h

Gde: onlajn na facebook.com/GreenFest/

Svi nosimo odeću – a da li razmišljamo kakve posledice ta odeća ima po životnu sredinu?

Količina odeće kupljene u Srbiji je 80 000 t godišnje, često je vrlo upitnog kvaliteta i sastava. Da bi odeća mogla da bude povoljna pravi se od jeftinih materijala – pre svega plastike (polyester), i uglavnom ima jako kratak upotrebni rok. Takva odeća jednako šteti Planeti – kao, na primer, plastična boca ili kesa.

Uzrok je sistem brze mode koji plasira trendove iz nedelje u nedelju, motivišući nas da nabavljamo nove odevne komade po jeftinijim cenama.

Kako kupujemo, tako i bacamo: predviđa se da godišnje na deponije širom sveta bude bačeno 235 milijardi tona odeće.

Na panelu ćemo adresirati negativne posledice neadekvatnog upravljanja tekstilnim otpadom – od zagađenja voda mikroplastikom do uticaja na klimatske promene i upotrebu resursa, ali i razgovarati o tome šta možemo da uradimo da neke stvari promenimo na bolje.

Učesnici panela:
Prof. Dr Miodrag Stojković – istraživač na Institutu za ljudsku genetiku / Newcastle University
Ivana Jovčić – Izvršna direktorka Centra za unapređenje životne sredine
Prof. Vladimir Đurđević – klimatolog, vanredni profesor na grupi za meteorologiju Fizičkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu

Moderatorke razgovora:
Dunja Jovanović i Marija Radaković, autorke F.fm podcasta o održivoj modi

Projekcija filma RIVERBLUE: Da li moda može da spase Planetu?

Film će biti dostupan za gledanje od 26.10. do 04.11, odnosno za prvih 1000 pregleda, na www.greenfest.rs

trejler: https://www.youtube.com/watch?v=747kbvLHM0Y&t=3s

Farmerke su jedan od odevnih komada koji svi imamo u ormanima i uživamo da ih nosimo. Novi modeli se stalno pojavljuju, i čini se da ovaj trend “brze mode” otvara nove mogućnosti kombinovanja odeće i stvaranja upečatljivog individualnog izgleda. Međutim, da li ste se nekada zapitali koja je stvarna cena vaših farmerki?

Ovo, više nego kompleksno pitanje sastavljeno je iz mnogo slojeva – društvenih, ekonomskihi i ekoloških, od izrabljivanja dece, proizvodnje koja drži ljude u siromaštvu, do ispuštanja toksičnih hemijskih supstanci u reke. Malo ko bi pretpostavio da modna industrija ima tako veliki uticaj na promene koje nastaju širom sveta, izazivajući probleme kako današnjim tako i budućim generacijama.

Reditelji filma nas vode na putovanje oko sveta, sagledavajući sve probleme “brze mode”, i istovremeno tragajući za “pozitivnom promenom” – rešenjima i pojedincima, kreatorima i dizajnerima, koji razvijaju nove tehnologije proizvodnje odeće kroz koncepte “etičke I održive mode.”