Tribina povodom obeležavanja Dana čistog vazduha

Kvalitetnija komunikacija između različitih sektora i resora uslov je bez koga nem ,osmišljene i (is)planirane aktivnosti za bilo kakve promene na bolje, pa i za unapređenje parametara kvaliteta životne sredine u Kraljevu, jedan je od zaključaka sinoć održanog Javnog slušanja o kvalitetu vazduha tokom grejne sezone.

Javno slušanje na temu kvaliteta vazduha u  Kraljevu tokom grejne sezone, na kome  je tridesetak predstavnika civilnog sektora, privrede, obrazovnih institucija, medija  i građana Kraljeva razmenilo svoja saznanja i informacije, sprovedeno uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mera, ispunilo je očekivanja organizatora, udruženja građana „Kraljevački razvojni centar“ koje realizuje projekat „Zajedničkim delovanje do čistijeg vazduha“.

Višegodišnji problemi kvaliteta vazduha u Kraljevu, tokom grejne sezone, konstatovan je i u dokumentu Strategija razvoja grada Kraljeva za period 2015-2020.

Uprkos tome problem kvaliteta vazduha u Kraljevu tokom grejne sezone nije poslužilo kao faktor mobilizacije i motiv za  zajedničku, organizovaniju, multidisciplinarnu aktivnost  relevantnih činilaca, iz sektora privrede, zdravstva, javne uprave i civilnog društva usmerenu ka unapređenju kvaliteta vazduha.

U već pomenutoj Strategiji razvoja grada Kraljeva za period 2015-2020. godine, kao jedan od osam specifičnih ciljeva koji treba da dopinesu da Kraljevo bude društveno odgovorna zajednica sa uslovima za bezbedan i kvalitetan život njenih građana, navedeno je da treba nalaziti modele većeg uključivanja građana u procese kreiranja javnih politika. No, kako to već uobičajeno biva kod nas, jedno se piše, drugo se priča, a treće se radi…

Zato i ne čudi da su nedavnim Rebalansom budžeta grada Kraljeva sredstva namenjena za Program zaštite životne sredine sa planiranih 192.451.070 dinara ili 4,3 odsto budžeta smanjena na 177.451.070 dinara ili 4 odsto budžeta.

Građani Kraljeva, okupirani brojnim egzistencijalnim problemima, još uvek se zadovoljavaju kakvim takvim merenjima kvaliteta vazduha u Kraljevu, ne baš urednim i organizovanim izveštavanjem o tome, pa izostaju neke snažnije i organizovanije reakcije i pritisci na donosioce odluka da, u većoj meri, sprovode propise kojima se unapređuje kvalitet životne sredine.

Između ostalih i one o obaveznom, pravovremenom upozoravanju građana na ekstremne koncentracije štetnih materija u vazduhu.

I ma koliko delu donosioca odluka u lokalnoj samoupravi i gradskoj upravi grada Kraljeva značaj  međusektorske komunikacije bio dalek, vreme je da se shvati da projekti poput „Zajedničkim delovanjem do čistijeg vazduha“ u okviru kojeg je i realizovano pomenuto Javno slušanje jesu i apel i poziv na saradnju zarad ostvarenja zajedničkog cilja – kvalitetnije životne sredine!

UG „Kraljevački razvojni centar“ sprovodi projekat „Zajedničkim delovanjem do čistijeg vazduha“, u partnerstvu sa UG „Novi put“, kroz program Snažno zeleno koji sprovodi Beogradska otvorena škola u okviru projekta „Zeleni inkubator“, uz finanskijsku podršku Evropske unije.