Prva godina podrške neformalnim grupama: više od 100 aktivnosti i 2000 uključenih građana

Tokom prve godine projekta Zeleni inkubator, u okviru programa podrške neformalnim grupama podržana je ukupno 21 neformalna grupa, u oblasti zaštite životne sredine. U ukupno 15 okruga neformalne grupe su sprovele više od 100 aktivnosti u koje je bilo uključeno više od 2000 građana i građanki.

Od sadnje drveća i skupljanja otpada, preko organizovanja radionica i konferencija, do pravljenja kućica za ptice i snimanja promotivnih filmova, članovi neformalnih grupa su svojim trudom i radom uradili nešto lepo za svoje lokalne zajednice i napravili pozitivnu promenu u društvu. Uključivanjem lokalnih volontera u svoje aktivnosti, od najmlađih do najstarijih, neformalne grupe su doprinele podizanju svesti o značaju zaštite životne sredine i uspele da smeste ekološke teme na agendu, kako na lokalu, tako i šire. Osim građana, realizovanju aktivnosti su doneli i brojni drugi akteri poput udruženja građana, obrazovnih institucija, mesnih zajednica, različitih državnih ustanova i institucija, privatnih firmi.

O projektu su izveštavali lokalni, regionalni i nacionalni mediji, pa su se tako aktivnosti realizovani u okviru projekta Zeleni inkubator našle u više od 300 medijskih izveštaja – novinskih članaka, radio emisija i televizijskih priloga. Za potrebe promocije projekta 12 neformalnih grupa pokrenulo je 15 novih naloga na društvenim mrežama (fejsbuk, instagram, tiktok, jutjub), kreiran je i jedan veb sajt, dok su preostale neformalne grupe svoje postojeće kanale komunikacije osvežile novim sadržajima. Tokom realizacije projekata, kreirano je više od 300 postova na društvenim mrežama, koje je videlo više od 20.000 ljudi.

Za sjajne rezultate zaslužni su ljudi koji su mislili globalno, delovali lokalni i svojom voljom i trudom pokazali da nije teško učinitiI dobro delo, a  Mladi istraživači Srbije će i u drugoj godini projekta nastaviti da podržavaju zelene ideje i da pokreću lavinu!

Projekat Zeleni inkubator realizuju Mladi istraživači Srbije, Beogradska otvorena škola i Inženjeri zaštite životne sredine, uz podršku Evropske unije.