Snažno zeleno – Za prirodu, vodu, vazduh i manje otpada!

Beogradska otvorena škola je od 15-18. septembra u Novom Sadu organizovala trening za 15 organizacija civilnog društva koje su odabrane da učestuju u programu podrške „Snažno zeleno“. Podržane organizacije sprovodiće tokom narednih sedam meseci projekte u lokalnim sredinama iz oblasti upravljanja otpadom, zaštite kvaliteta vazduha, zaštite prirode i zaštite i upravljanje vodama.  Trening je organizovan uz poštovanje svih preventivnih mera i u skladu sa visokim epidemiološkim standardima.

Ovo je bio prvi od ukupno dva treninga koji će se održati tokom prve godine programa „Snažno zeleno“, a koji imaju za cilj da odabranim organizacijama pruže korisna uputstva za uspešno finansijsko i programsko upravljanje projektima i unaprede njihov budući rad.

Listu podržanih organizacija i nazive njihovih projekata možete pronaći ovde.

Tim BOŠ-a je izrazio veliko zadovoljstvo što će imati priliku da sarađuje i prati rad prisutnih organizacija, a izvršni direktor Milorad Bjeletić istakao je važnost pružanja podrške i razvijanja civilnog društva.

„Ne može se zanemariti uloga niti jednog od tri sektora – javnog, privatnog i civilnog, jer svaki iz svog ugla oblikuje društvo u kojem živimo. Uloga civilnog društva je da, sa jedne strane, stalno upozorava na propuste i podstiče poboljšanje rada javnog sektora, dok sa druge strane, treba da iskoristi potencijal za saradnju sa privatnim sektorom u cilju promovisanja njima zajedničkih interesa.“

Trening je bio podeljen na nekoliko tematskih celina. Pored sesija o finansijskom i programskom upravljanju, veliki deo treninga je bio posvećen predstavljanju nove metodologije za praćenje javnih politika na lokalnom nivou i davanju smernica za njeno pravilno korišćenje. Doprinose koje organizacije budu dale kroz primenu metodologije biće uključeni u Izveštaje iz senke Koalicije 27 i na taj način produbiti sadržaj ovih godišnjih Izveštaja, dajući im lokalnu komponentu.

Tim projekta „Zeleni inkubator“ se zalaže za smanjenje upotrebe proizvoda napravljenih od plastike i ostalih veštačkih materijala. U duhu principa cirkularne ekonomije i “apciklaže”, promotivni materijal za učesnike je napravljen u dogovoru sa malim, lokalnim, proizvođačima proizvoda bez otpada (zero waste). Radni materijal je napravljen od prirodnog materijala (blokovi, olovke), dok su sapuni, futrole za vizit kartice i vrećice za merenje voća napravljeni od već ranije korišćenog materijala (stare zavese, tetrapak ambalaže, iskorišćeno ulje…).

Program podrške civilnom društvu za zaštitu životne sredine i održivi razvoj zajednica „Snažno zeleno“ je centralni deo trogodišnjeg  projekta „Zeleni inkubator“ koji Beogradska otvorena škola sprovodi sa partnerima Mladim istraživačima Srbije i Inženjerima za zaštitu životne sredine. Program podrške se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije, Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom i Fondacije Fridrih Ebert.