Snažno zeleno: korak bliže efikasnijoj zaštiti životne sredine

Realizacijom programa „Snažno zeleno” BOŠ pruža podršku lokalnim organizacijama širom Srbije u nameri da unaprede javne politike iz neke od oblasti zaštite životne sredine i poboljšaju kvalitet života u svojim zajednicama. Od juna do januara 2021. BOŠ će raditi sa 18 organizacija koje će sprovoditi projekte u okviru šest tematskih oblasti: klimatske promene, kvalitet vazduha, upravljanje otpadom, zaštita i upravljanje vodama, zaštita prirode i horizontalno zakonodavstvo.

Od celokupnog obima pravnih tekovina Evropske unije, veliki deo tiče se samo jednog poglavlja – Poglavlja 27. Ono se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene i za Srbiju predstavlja jedno od najzahtevnijih poglavlja imajući u vidu ne samo obim pravnih tekovina koje bi trebalo usvojiti, već i značajna finansijska sredstva potrebna za njihovo pravilno sprovođenje.

Listu podržanih organizacija i nazive njihovih projekata možete pronaći ovde.

Prvi susret sa novim organizacijama bio je trening održan u Vrnjačkoj Banji, od 28. juna do 1. jula. To  je bio prvi od ukupno dva treninga koji će se održati tokom druge godine programa „Snažno zeleno“, a koji imaju za cilj da odabranim organizacijama pruže korisna uputstva za uspešno finansijsko i programsko upravljanje projektima i unaprede njihov budući rad.

Pored sesija o finansijskom i programskom upravljanju, veliki deo treninga je bio posvećen predstavljanju metodologije za praćenje javnih politika na lokalnom nivou i davanju smernica za njeno pravilno korišćenje. Doprinose koje organizacije budu dale kroz primenu metodologije biće uključeni u Izveštaje iz senke Koalicije 27i na taj način produbiti sadržaj ovih godišnjih Izveštaja, dajući im lokalnu komponentu.

I ove godine je učesnicima treninga bio podeljen promotivni material napravljen u dogovoru sa malim, lokalnim, proizvođačima proizvoda bez otpada (zero waste). Radni materijal je napravljen od prirodnog materijala (blokovi, olovke), dok su sapuni, futrole za vizit kartice i vrećice za merenje voća napravljeni od već ranije korišćenog materijala (stare zavese, tetrapak ambalaže, iskorišćeno ulje…).

Fotografije sa treninga su dostupne ovde.

Vesti o projektu „Zeleni inkubator” kao i vesti o aktivnostima koje sprovode organizacije koje učestvuju u programu podrške „Snažno zeleno” dostupne su na ovom linku.

Program podrške civilnom društvu za zaštitu životne sredine i održivi razvoj zajednica „Snažno zeleno“ je centralni deo trogodišnjeg  projekta „Zeleni inkubator“ koji Beogradska otvorena škola sprovodi sa partnerima Mladim istraživačima Srbije i Inženjerima za zaštitu životne sredine. Program podrške se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije i Fondacije Fridrih Ebert.