Ulične akcije u selima Smedereva

Ove nedelje organizacija Pro.Tok21 u šest pomoravskih sela Smedereva organizuje ulične akcije na temu odgovornog upravljanja otpadom.

Iako su vremenski uslovi i epidemiološka situacija već nekoliko puta odgodili realizaciju uličnih akcija, konačno je došao trenutak da se posetama selima i informativno-edukativnim akcijama, uz podelu promotivnog materijala, direktno utiče na lokalno stanovništvo da promene sopstvene navike bacanja i paljenja otpada, ali i da budu više upoznati sa javnom politikom upravljanja komunalnim otpadom.

Organizacija Pro.Tok21 će ove nedelje, svakog narednog dana, terenskim uličnim akcijama predstaviti lokalnom stanovništvu prednosti i važnost organizovanog prikupljanja i odlaganja otpada, upoznati građane sa uticajem na životnu sredinu koji divlje deponije i paljenje otpada proizvode, promovisati kreiranu aplikaciju za mapiranje divljih deponija, deliti promotivne pamflete sa informacijama o problemu nesavesnog odlaganja otpada, kao i o samom projektu, a takođe i ostvariti interakciju sa stanovništvom. Razgovori promotera i članova organizacije sa građanima će prikazati lokalni ugao gledanja na problem i pomoći će sagledavanju motivisanosti lokalnog stanovništva za plaćanje usluge odnošenja otpada.

Plan je da ulične akcije po selima budu održane po sledećem rasporedu:

Utorak 22.12.2020.g. – Mala Krsna;

Sreda 23.12. – Skobalj;

Četvrtak 24.12. – Saoraorci;

Petak 25.12. – Vranovo;

Subota 26.12. – Lugavčina;

Nedelja 27.12. – Osipaonica

Navedeni dani su tzv. pijačni dani u selima, tako da se očekuje veća cirkulacija stanovništva u centralnim seoskim područjima, gde će biti postavljeni štandovi sa promotivnim materijalom. Akcije će biti sprovedene uz maksimalno poštovanje mera zaštite od korona virusa – poštovanje propisane distance, nošenje zaštitne opreme, izbegavanje direktnog kontakta i grupnog okupljanja.