Recikliranje u poljoprivredi kao model budućnosti

Već drugu godinu zaredom u okviru programa „Snažno zeleno“ tim udruženja „Centar za savremenu edukaciju i komunikaciju“ i „Mladi poljoprivrednici Srbije“ realizuju projekte iz oblasti zaštite životne sredine. Edukacija građana Pomoravlja, uticanje na donosioce odluka i poljoprivredne proizvođače u oblasti upravljanja otpadom, glavni su temelji Projekta „Implementacija modela cirkularne ekonomije recikliranjem plastičnog otpada iz poljoprivrede“ koji je otpočeo sa realizacijom juna 2021. godine na teritorijama opština Rekovac i Svilajnac. 

Akcenat je i sada stavljen na podizanje nivoa svesti kod poljoprivrednika i đaka iz stručnih poljoprivrednih škola po pitanju pravilnog odlaganja plastičnog otpada iz poljoprivrede – creva za navodnjavanje, folija za sadnju i plastenike.

Zato su sve planirane aktivnosti stručnog tima oba udruženja, usmerene su ka analizi trenutnog stanja po pitanju plastičnog otpada iz poljoprivrede, edukaciji poljoprivrednika i đaka iz poljoprivrednih stručnih škola po pitanju pravilnog postupanja sa ovom vrstom otpada i identifikaciji postojećih operatera za njegovu reciklažu. Ove aktivnosti bi dovele do povezivanja poljoprivrednika sa operaterima, a sve sa ciljem ostvarivanja potencijalne saradnje u upravljanju plastičnim otpadom iz poljoprivrede.

Izrada predloga modela cirkularne ekonomije recikliranjem plastičnog otpada iz poljoprivrede, koji bi se uvrstio u strateške dokumente opština Rekovac i Svilajnac bio bi kruna ovog projekta, a analiza lokalnih javnih politika, kao i javno zagovaranje kod nadležnih organa bili bi model kojim bi došli do ostvarenja zadatih ciljeva projekta“ rekla je Milena Vulić šef stručnog tima i osoba zadužena za praćenje javnih politika na Projektu.

Pozivamo sve zainteresovane strane da se uključe u Projekat i daju svoj doprinos rešavanju problema plastičnog otpada iz poljoprivrede. Samo svi zajedno, od poljoprivrednika, đaka iz poljoprivrednih stručnih škola, firmi za reciklažu, zaposlenih u poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi, udruženja koja se bave ekologijom i poljoprivredom, poljoprivrednih zadruga pa do nadležnih u lokalnim samoupravama, mesnim zajednicama i inspekcijama možemo unaprediti životnu sredinu i primeniti cirkularnu ekonomiju u praksi, a za bolju budućnost“ jednoglasno su istakli članovi projektnog tima Danilo Strugarević i Milena Vulić.