Bez zajedničkog delovanja nema čistog vazduha u Kraljevu tokom grejne sezone

Udruženje građana „Kraljevački razvojni centar“ je u utorak, 20. oktobra 2020 godine, organizovalo u kraljevačkom hotelu Turist, Uvodni sastanak na kome su predstavnici lokalne samouprave, javne uprave i civilnog sektora grada Kraljeva upoznati sa projektom „Zajedničkim delovanjem do čistijeg vazduha“.

Sve do sada preduzimane mere od strane grada Kraljeva kao lokalne samouprave, u cilju unapređenja kvaliteta vazduha u zimskim mesecima, tokom kojih se, godinama unazad, mere značajno veće koncentracije frakcija suspendovanih čestica PM10 iznad granične tolerantne vrednosti od 50 μg/m3, nisu dale značajnije rezultate. Ovo je samo jedan od zaključaka sa sastanka predstavnika lokalne samouprave, javne uprave i civilnog sektora.

Uvodni sastanak je samo jedna od planiranih aktivnosti projekta „Zajedničkim delovanjem do čistijeg vazduha“ koji, sa partnerskom organizacijom „Novi Put“, sprovodi „Kraljevački razvojni centar“.

Na sastanku su predstavnicima lokalne samouprave, javne uprave i civilnog sektora grada Kraljeva predstavljeni ciljevi projekta i modeli komunikacije zainteresovanih strana za narednih sedam meseci, koliko je planirano trajanje projektnih aktivnosti.

Naziv projekta ima vrlo jasnu poruku. Bez saradnje i zajedničkog delovanja javnog i civilnog sektora ozbiljan problem zagađenog vazduha u Kraljevu tokom grejne sezone nije moguće rešavati. Videli smo, valjda, na osnovu do sada preduzetog u Kraljevu, da je raznorodnost i raznovrsnost faktora koji utiču na kvalitet vazduha takva da ne pomažu parcijalne i kratkoročne mere. Treba nam zajednički pristup u kreiranju i sprovođenju seta mera na otklanjanju brojnih uzročnika zagađenog vazduha, uobličenih u jedan strateški dokument javnih politika grada. To treba da bude plod najšireg društvenog konsenzusa, a ne samo plod neophodne Odluke lokalnog parlamenta o njegovom usvajanju.

Zato jedan ovakav projekat, koji je dobio podršku u prvoj godini realizacije trogodišnjeg Programa podrške civilnom društvu  za zaštitu životne sredine i održivi razvoj zajednica „Snažno zeleno“, treba i u Kraljevu iskoristiti za građenje tog neophodnog društvenog konsenzusa.

Program „Snažno zeleno“ je segment projekta „Zeleni inkubator” koji Beogradska otvorena škola sprovodi sa partnerima Mladim istraživačima Srbije i Inženjerima zaštite životne sredine, uz finansijsku podršku Evropske unije, kao i Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije i Fondacije Fridrih Ebert.