Radionice baštovanstva za početnike

Organizacija Ekonaut najavila je i za ovu jesen seriju predavanja i radionica o baštovanstvu koje će da pripreme polaznike/ce da formiraju nove bašte u oktobru mesecu kada je i najbolji trenutak za takvu aktivnost. Tokom ovog programa, baštovani/ke početnici/e dobiće osnovne informacije koje sve korake treba da preduzmu u bašti kako bi uskoro imali svoje plodove. Program će voditi Vladimir Milutinović, pejzažni arhitekta.

Kroz tri onlajn predavanja i tri radionice na Šumarskom fakultetu, polaznici i polaznice će saznati šta je potrebno da bi se započela bašta i napraviti detaljan plan vrsta koje će sejati u bašti tokom jeseni kako bi imali  baštu i tokom zime.  Primenom znanja dobijenog na ovom programu, budući baštovani i baštovanke imaće tokom naredne godine svaku leju ispunjenu jestivim biljkama, a bašta će biti ukrašena i cvetovima.

Predavanja će obraditi različite teme korisne za baštovane početnike i predstaviti osnove ovog korisnog i inspirativnog hobija. Za učešće na predavanjima potrebno je da se prijavite putem onlajn formulara koji se nalaze u nastavku, nakon čega ćete dobiti pristupni link za predavanje na koje ste se prijavili. Broj osoba koje mogu da prisustvuju onlajn predavanjima je ograničen na 100 polaznika i polaznica, a ukoliko bude velikog interesovanja, biće primljeni učesnici koji su se prvi prijavili.  Prijavljivanje na predavanja je otvoreno do dana njihovog održavanja i otvoreno je za sve učesnike bez plaćanja participacije.

Radioničarski program koncipiran je kao kurs koji se sastoji iz tri radionice koje će se održavati subotom u posebnom edukativnom prostoru u okviru Šumarskog fakulteta. Početnici/e u baštovanskoj avanturi kroz ovaj program imaće priliku da dobiju praktična znanja koja će im služiti kao glavni oslonac u zasnivanju njihovog jestivog vrta. Prijavljivanje se vrši putem zasebnog formulara, a broj osoba koje mogu da pohađaju ovaj program ograničen je na 30. Rok za prijavljivanje na program radionica je 25. septembar. Obaveštenje o statusu prijave biće poslato 27. septembra svima koji su se prijavili, a oni koji su primljeni dobiće tada i dodatne informacije o programu. Prisustvo na sve tri radionice je obavezno za polaznike programa.

Učesnici radioničarskog programa dobiće  semenski materijal koji će moći da iskoriste u svojoj budućoj bašti, kao i publikaciju Ekonauta namenjenu početnicima u baštovanstvu koja izlazi početkom oktobra. Participacija za učešće na radionicama iznosi 8.000 RSD*, a Ekonaut će dodeliti 10 stipendija za učesnike sa najvećom motivacijom i/ili težim socijalnim statusom. Takođe, prednost u izboru stipendiranih polaznika biće data učesnicima koji imaju mogućnost da već ove jeseni zasnuju svoj vrt. Selekcija učesnika koji će pohađati ovaj program, kao i onih koji će dobiti stipendiju, biće izvršena na osnovu prijavnih formulara, odnosno iskazane motivacije kandidata.

Predavanja i radionice su deo edukativnih aktivnosti koje udruženje Ekonaut sprovodi u okviru projekta Inicijative za gradske baštenske zajednice, a koji ima za cilj da promoviše baštenske zajednice kao jedno od mogućih rešenja za ekološke izazove sa kojima se Beograd suočava, ali i kao mesta koja mogu da unaprede i oplemene život u gradu.

Onlajn predavanja na Zoom platformi:

21. septembar od 18 do 20 h – „Planiranje bašte“ –LINK za prijavu

11. oktobar od 18 do 20 h – „Sve o jesenjoj setvi povrća“ –LINK za prijavu

26. oktobar od 18 do 20 h – „Bogatstvo bašte“ –LINKza prijavu

Radionice na Šumarskom fakultetu:

01. oktobar od 11 do 13 h – Uvodna radionica

15. oktobar od 10 do 13 h – Sve o jesenjoj setvi povrća

29. oktobar od 10 do 13 h – Kako dobiti bogatu baštu

UPITNIK/PRIJAVA za radionice “Uvod u baštovanstvo sa Vladimirem Milutinovićem”

Sva predavanja i radionice će biti snimljeni i objavljani na Youtube kanalu udruženja Ekonaut. Možete se unapred registrovati (subscribe) kako biste dobili obaveštenje kada snimci budu postavljeni. Kako su izgledale radionice i predavanja sa Vladimirom Milutinovićem koje je Ekonaut organizovao tokom 2021. godine pogledajte na istom Ekonaut Youtube kanalu gde su postavljeni i drugi edukativni programi udruženja.

Projekat “Inicijativa za gradske baštenske zajednice” se sprovodi u okviru projekta Beogradske otvorene škole „Zeleni inkubator“, uz finansijsku podršku Evropske unije i Fondacije Fridrih Ebert. Aktivnosti „Inicijative za gradske baštenske zajednice“ podržane su i od strane Fondacije za otvorerno društvo, Sekretarijata za zaštitu životne sredine. i Nove Iskre – kreativnog huba.