Iza Izveštaja iz senke: Kako je nastala Koalicija 27

Koalicija 27 je mreža organizacija koje se bave zaštitom životne sredine i u ovom trenutku je čini devet organizacija: Mladi istraživači Srbije, Beogradska otvorena škola, WWF Adria – Srbija, Inženjeri zaštite životne sredine, Centar za unapređenje životne sredine, Alternativa za bezbednije hemikalije – ALHem, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Jedan stepen Srbija i Mreža za klimatske akcije Evrope (CAN Europe)

Koalicija 27 već sedam godina zaredom prati proces reformi u oblasti zaštite životne sredine predviđenih Poglavljem 27 u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji. Kroz ovaj izveštaj, ukazujemo na trenutno stanje životne sredine i napredak u reformama i donosimo preporuke o tome na koji način ovaj proces može biti brži i efikasniji. 

Međutim, ideja Koalicije 27 nije samo da prikupljamo podatke i jednom godišnje ih spojimo u izveštaj. Ova mreža nastala je sa idejom da sopstvenim primerom promovišemo vrednosti poput brige o životnoj sredini, solidarnosti, saradnje i demokratičnosti. Dosadašnjim izveštajima i istupima u javnosti, cilj nam je bio i da ohrabrimo građane da izgrade odgovoran stav prema životnoj sredini i sopstvenoj budućnosti i da se aktivno uključe u procese donošenja odluka koje se tiču svih nas.

Ovo je priča o Koaliciji 27, ljudima koji stoje iza nje i njihovoj misiji. Film je deo serijala „Zelene odluke“, kroz koji upoznajemo građane sa načinima uključivanja u procese donošenja odluka o životnoj sredini.