Koalicija 27 na GEAR konferenciji: Za vladavinu prava i transparentnost

Vladavina zakona i jasno zacrtan pravac u usvajanju i implementaciji reformi jedan je od preduslova za razvoj zelene ekonomije u Srbiji, zaključak je predstavnika Koalicije 27 na panelu “Zelena ekonomija i civilno društvo u Srbiji – Izveštaj iz senke Koalicije 27″ organizovanom u okviru regionalne konferencije “Tranizicija ka zelenoj ekonomiji”.

Kao mreža organizacija koja se bavi praćenjem procesa reformi u oblasti zaštite životne sredine, predviđenih Poglavljem 27 u pristupnim pregovorima s Evropskom unijom, Koalicija 27 je govorila o tome na koji način civilno društvo daje svoj doprinos u tranziciji Srbije ka zelenijem društvu. Kao jedan od ključnih izazova na tom putu, predstavnici Koalicije 27 istakli su nedostatak učešća javnosti u donošenju odluka.

Primetili smo značajnu degradaciju već uspostavljenih procesa u kojima javnost učestvuje. Od početka pandemije, situacija se pogoršala sa većim ili manjim ograničenjima javnosti i građana da učestvuju u javnim raspravama. Učešće je sve manje, procesi su neretko birokratski i tehnički i zahtevaju znanja koja prosečan građanin nema. U svom radu, Koalicije 27 pokušava da otvori sve te procese za građane”, objašnjava Mirjana Jovanović iz Beogradske otvorene škole.

Igor Jezdimirović je istakao da je nedostatak političke volje još jedan od problema u reformama i uvođenju zelene ekonomije u tokove privrede u Srbiji. “Zaštita životne sredine treba da nadilazi partijske i političke interese i bude osnovna politika društva”, rekao je on. Nedostatak te volje ogleda se i u kontradiktornim porukama koje dolaze iz vladajućih struktura. 

Mi smo imali sa jedne strane u novembru prošle godine signal kada premijerka potpisuje Zelenu agendu za Zapadni Balkan, gde se obavezujemo na dekarbonizaciju, na usklađivanje sa propisima i planovima EU kao buduća članica, a s druge strane, imali smo prostorni plan koji se donosi, a u kom postoji 6 termoelektrana. Znači to su pomešani signali koji nisu usklađeni jedan sa drugim i sada imate investitora koji ne zna gde je bezbedno ulagati, u fosilna goriva ili u obnovljive izvore energije. To je potrebno otkloniti da bi se išta pomerilo s mrtve tačke”, primećuje Mirjana Jovanović i dodaje da čak i usvojeni zakoni, poput Zakona o klimatskim promenama, ne mogu istinski da se primenjuju bez odgovarajućih podzakonskih akata i alata koji trenutno ne postoje.

Organizacije civilnog društva imaju važnu ulogu u zagovaranju zelene tranzicije i sistemskom organizovanju zaštite životne sredine, kako kroz javne nastupe, tako i kroz praćenje rada državnih institucija i pozivanje na njihovu odgovornost. Kroz godišnji Izveštaj iz senke Koalicije 27, već sedam godina zaredom organizacije članice prate rad državnih institucija i organa u 10 različitih oblasti koje se tiču životne sredine i ukazuju na propuste, nelogičnosti i nedostatke u njihovom radu.  

Vi imate državne institucije koje prate proizvedene količine otpada na godišnjem nivou. Ako pitate Agenciju za zaštitu životne sredine, u njihovom izveštaju stoji da je to bilo 12 miliona tona za 2019. godinu, ako pirate Republički zavod za statistiku, oni kažu da je to bilo 66.6 miliona tona proizvedenog otpada. Onda možete zamisliti, ako je razlika između dve državne institucije pet i po puta u ukupnoj količini otpada, koliko je značajno da se radi monitoring od strane civilnog društva…Ono što je nama glavni alat jeste prikazivanje podataka do kojih dođemo – to je značajan napredak, da ne postoji samo jedna strana medalje, već da civilne organizacije prikažu šta one vide”, kaže Igor Jezdimirović.

Svoju ocenu stanja životne sredine u Srbiji i uloge civilnog sektora u ovoj oblasti dao je i član Delegacije Evropske unije u Srbiji zadužen za portfolio zaštite životne sredine i klime, Antoan Avinjon. 

Napredak u proteklim godinama postoji, pogotovo kada je reč o usvajanju adekvatne zakonske regulative, ali on bi trebalo da ide daleko brže. Cena nedostatka akcije je daleko viša od cene investicija koje bismo imali sada. Zato treba da ulažemo u nove zakonodavne okvire, infrastrukturu, zelenu tranziciju – nikad nije kasno da se s tim počne i Evropska unija je spremna da na tom putu podrži Srbiju. Želim da istaknem da je ono što Koalicija 27 radi zaista važno i zato je bitno je da ne odustajete i da nastavite rad istim tempom”, zaključio je Avinjon.

Regionalna konferencija “Tranizicija ka zelenoj ekonomiji” organizovana je u sklopu projekta GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona, koji finansira Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za 2016-2017. Projekat sprovodi konzorcijum organizacija koji čine Smart kolektiv iz Srbije, FORS Montenegro – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore iz Crne Gore,  Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Bosne i Hercegovine, Eko-svest iz Severne Makedonije, Qendra EDEN/ EDEN Center iz Albanije, kao i Udruga Slap iz Hrvatske.

Snimak diskusije možete pronaći na OVOM LINKU.