Konkurs za lokalne zajednice u Beogradu i Novom Sadu

Ekonaut i Placemaking Western Balkans oglašavaju otvoreni poziv udruženjima i neformalnim grupama građana aktivnim u oblastima zaštite i razvoja zelenih povšina, zagovaranja zelenih površina i unapređenju prostora u lokalnoj zajednici – Planirajmo zelene površine zajedno.

Ukoliko ste formalna ili nefomalna grupa građana iz Beograda i Novog Sada koja se okupila da bi oplemenila svoje okruženje ili sačuvala zelene površine u svom kraju, prijavite na ovaj konkurs kako biste kreirali idejna rešenja za zelene površine koje želite da unapredite i zaštitite od investitorskog urbanizma.

Ovim procesom lokalna zajednica dobija razmenu znanja sa stručnjacima iz oblasti participativnog dizajna i pejzažnog uređenja. U zavisnosti od broja i kvaliteta prijava biće izabrane najmanje dve lokalne zajednice koje će, za početak, proći kroz proces anketiranja radi istraživanja potreba na zelenoj površini koju izaberu. Kada se prikupe rezultati ankete, zajedno sa udruženjem ili neformalnom grupom organizujemo placemaking radionicu na lokalu, po metodologiji koju je razvila arh. Milena Ivković iz organizacije PWB. Cilj radionice je definisanje elemenata idejnog rešenja uređenja zelene površine koja je značajna za lokalnu zajednicu. U skladu sa rezultatima radionice tim će izraditi idejno rešenje kao vizualizaciju potreba i želja lokalne zajednice u odabranom prostoru.

Idejno rešenje koje bude proizvod ovih radionica kao i ceo proces participativnog dizajna doprineće tome da vaše udruženje ili neformalna grupa postane vidljivija kako u lokalnoj zajednici, tako i kod donosioca odluka. Ova metoda je aktivnost koja doprinosi revitalizaciji javnih prostora uz učešće građana. U ovoj fazi UG Ekonaut i PWB ne podržavaju materijalnim sredstvima lokalne zajednice u izgradnji površine, već se zajedno bavimo izradom predloga idejnog rešenja za predmetne površine.

Uslovi za prijavu neformalnih grupa i udruženja:

  • Grupa ili udruženje se okuplja i postoji najmanje godinu dana i ima najmanje 10 aktivnih članova;
  • Grupa ima sprovedene aktivnosti u svojoj lokalnoj zajednici: npr. organizovanje u cilju unapređenja i zaštite zelenih površina, organizovanje lokalnih radnih akcija čišćenja, sakupljanje potpisa za reševanje nekog lokalnog problema ili bilo kakva inicijativa koja doprinosi kvalitetu života kroz koriščenje javnog prostora;
  • Predmetna površina koju želite da zajedno razrađujemo je u javnom vlasništvu.

Prijavljivanje se vrši isključivo popunjavanjem online FORMULARA.

Konkurs je otvoren do 20. maja a rezultati će biti objavljeni 1. juna na sajtu udruženja Ekonaut i PWB.

Udruženje Placemaking Western Balkans je neprofitna, nevladina organizacija iz Beograda koja promoviše dobar dizajn javnih prostora koristeći plejsmejking metode i alate. Ekonaut i PWB su partneri na projektu Inicijativa za baštenske zajednice od 2021. i zajedno su organizovali već dva slična placemaking programa sa lokalnim zajednicama u Beogradu i Pančevu, gde je započeto planiranje lokalnih zelenih površina. Na donjem Dorćolu smo sarađivali sa udruženjem Komšije sa Dorćola u septembru 2021. godine baveći se prostorom na uglu Herceg Stjepana i Mihizove, gde zajedno zagovaramo pretvaranje zapuštene površine u lokalni park. Sa neformalnom grupom Odbranimo Teslu iz naselja Nikola Tesla u Pančevu, u aprilu ove godine smo sarađivali na osmišljavanju četiri zelene površine, između stambenih zgrada, koje lokalne vlasti i investitori žele da pretvore u građevinsko zemljište.

Placemaking je pristup urbanom dizajnu koji uključuje građane u osmišljavanje prostora u njihovoj okolini uzimajući u obzir njihove različite ekonomske, ekološke i društvene karakteristike kako bi se dobila što bolja rešenja pri planiranju, razvoju i obnovi gradova. Ovaj proces dizajniranja prostora koji uključuje lokalne zajednice, učesnicima pruža priliku da izraze vlastite potrebe i ideje vezane za mesta koja svakodnevno koriste kao što su parkovi, trgovi, četvrti, ulice i igrališta.

Projekat Inicijativa za gradske baštenske zajednice se sprovodi u okviru projekta Beogradske otvorene škole Zeleni inkubator, uz finansijsku podršku Evropske unije i Fondacije Fridrih Ebert. Aktivnosti Inicijative za gradske baštenske zajednice podržane su i od strane Fondacije za otvorerno društvo i kreativnog haba Nova Iskra.