Na porodičnom imanju: Cvetne livade za očuvanje životne sredine

Na imanju porodice Đurđević u selu Buci promovisan je projekat pod nazivom Cvetne livade za održivo očuvanje biodiverziteta i životne sredine“ koji realizuje Neformalna grupa građana Lomnica za Lomničku reku i Jastrebac.

Tim povodom, učenici i učenice nižih razreda Osnovne škole Dragomir Marković iz sela Buci, obavili su setvu semena bilja na poljoprivrednom zemljištu čime su započete terenske aktivnosti na realizaciji projekta. Plan je da se zasade poljske cvetnice kao i lekovito i aromatično bilje. Pored članova neformalne grupe građana iz Lomnice i osnovaca/ki tamošnje škole, u projektu učestvuju i članovi/ce pčelarskog i lovačkog društva iz sela Buci i Lomnice, KUD-a Radomir Jakovljević Jakša kao i predstavnici/ce Udrženja brdsko – planinske regije sela severne strane planine Veliki Jastrebac i Mladih istraživača Srbije iz Beograda. Takođe, promociji projekta prisustvovao je i pomoćnik gradonačelnice za poljoprivredu, Marko Knežević.

Snimak sa događaja dostupan je OVDE.

Projekat Cvetne livade za održivo očuvanje biodiverziteta i životne sredine podržan je u okviru programa podrške civilnom društvu za zaštitu životne sredine i održivi razvoj zajednica Snažno zeleno, a koji je centralni deo trogodišnjeg  projekta Zeleni inkubator koji Beogradska otvorena škola sprovodi sa partnerima Mladim istraživačima Srbije i Inženjerima zaštite životne sredine, uz finansijsku podršku Evropske unije i Fondacije Fridrih Ebert.