Koalicija 27: Oštro osuđujemo napad na našu članicu

Koalicija 27 najoštrije osuđuje napad na organizaciju članicu, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, čije je terensko vozilo ovog vikenda oštećeno u Novom Sadu. Pozivamo nadležne institucije da hitno pronađu i procesuiraju počinioce, kao i da garantuju bezbednost svim organizacijama koje se bave zaštitom životne sredine.

Automobil Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije oštećen je u subotu 11. septembra oko 22 časa na parkingu u Novom Sadu. Očevici navode da su videli dve maskirane muške osobe koje su palicama razbile staklo i potom pobegle. Nije bilo provala ili oštećenja drugih vozila na ovom niti susednim parkinzima. Policija je narednog jutra uradila uviđaj i prikupila dokaze i izjave.

“Imamo razloga da verujemo da ovaj kukavički napad ima veze sa našom beskompromisnom borbom protiv krivolova ptica. Ovakvi i slični napadi neće nas sprečiti da se borimo za dobrobit ptica, prirode i ljudi”, rekao je izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Milan Ružić. 

Koalicija 27 oštro osuđuje sve vidove nasilja, zastrašivanja i pritisaka usmerenih na organizacije civilnog društva koje ukazuju na propuste u radu institucija nadležnih za zaštitu životne sredine. Uprkos pritiscima, nastavićemo da se zalažemo se za transparentno i demokratsko društvo u kom građani učestvuju u donošenju odluka koje ih se tiču i mogu bez straha da ukažu na propuste u radu državnih institucija. U toj misiji smo dosledni kao mreža organizacija, i pružamo  bezrezervnu podršku našim članicama, kao i svim organizacijama civilnog društva koje se zalažu za bolje i transparentnije društvo.