Pridruži se Kućnom vrtu – prolećna predavanja i radionice

Koliko je urbana sredina stresno okruženje i šta možemo da uradimo da je učinimo zdravijom, a život u njoj kvalitetnijim? Proleće donosi novi ciklus Ekonaut predavanja i radionica na temu baštovanstva! Na uvodnom onlajn predavanju u sredu 27. aprila, osnovne korake u započinjanju malog kućnog vrta predstaviće Ana Svilar, inženjerka zaštite životne sredine. Radionica koja se održava uživo 7. maja u kreativnom habu Nova Iskra, pružiće polaznicima/cama dodatna praktična znanja za zasnivanje malog kućnog vrta sa jestivim vrstama.

Gradovi su sve naseljeniji, a rizici od mnogih negativnih uticaja ovakve sredine sve veći. Veliki broj ljudi napušta urbana područja, međutim, nisu svi u prilici da priušte preseljenje u zdraviju sredinu. Šta možemo da uradimo kako bismo urbani život učinili bližim zakonima prirode i održivosti? Da li je moguće da u urbanoj sredini živimo zdravije i proizvodimo hranu? Koliko je ta proizvodnja drugačija od konvencionalne proizvodnje i možemo li biti kreativni na putu osnivanja zelenih zajednica? Ova pitanja imaju odgovor u zelenoj filozofiji koja nas podučava da osluškujemo prirodu, jer ona može da pruži više nego što možemo da zamislimo.

Sa željom da ovu filozofiju primeni, Ekonaut održava predavanje i radionicu Kućni vrt.  Na uvodnom onlajn predavanju u sredu 27. aprila, osnovne korake u započinjanju malog kućnog vrta predstaviće Ana Svilar, inženjerka zaštite životne sredine. Radionica koja se održava uživo 7. maja, pružiće polaznicima/cama dodatna praktična znanja za zasnivanje malog kućnog vrta sa jestivim vrstama. Uslov za pohađanje radionice uživo je prijava putem formulara i prisustvo na onlajn predavanju,

Ana Svilar, aktivistkinja i zagovaračica zelene sredine završila je osnovne i master studije  na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, a svoje stručno usavršavanje nastavila je na istom fakultetu, na postdiplomskim studijama iz oblasti strateškog planiranja Akvakulture. Od 2008. godine radila je u kompanijama, uglavnom na poziciji menadžerka za razvoj, a 2014. postaje profesorka srednje poljoprivredne škole u Valjevu. Od 2016. godine pruža stručnu podršku i pomoć u procesima pripremanja dokumentacije za razvojne projekte u oblastima agrikulture i zaštite životne sredine.

Ekonaut kroz svoje aktivnosti nastavlja da zagovara formiranje sistema gradskih baštenskih zajednica što je u mnogim svetskim gradovima prepoznato kao jedan od alata za razvoj i održivo upravljanje gradskim prostorima, ali i kao sredstvo za obezbeđivanje izvora hrane na lokalnom nivou i postizanje mikro klimatskih, socijalnih i ekonomskih benefita. Gradske baštenske zajednice su otvorene površine na kojima se pojedinci ili grupe bave uzgojem biljaka po sopstvenom izboru. Postoje u većini evropskih gradova i imaju brojne društveno korisne namene poput fizičke i socijalne rehabilitacije, mogućnosti za rad i zapošljavanje ekonomski ugroženijih slojeva stanovništva, animacije građana u trećem dobu i omogućavanja svim generacijama da se bave zdravim hobijima u oblasti hortikulture, vrtlarstva i povrtarstva. Ovakva mesta imaju i istorijsku i kulturnu vrednost i često postaju popularna izletišta sa dodatnim sadržajima i dostupnim izvorom zdrave hrane.

Kako su izgledale prethodne radionice i predavanja koje je Ekonaut organizovao pogledajte OVDE.

Projekat Inicijativa za gradske baštenske zajednice se sprovodi u  okviru projekta Beogradske otvorene škole Zeleni inkubator, uz finansijsku podršku Evropske unije i  Fondacije Fridrih Ebert.

Aktivnosti Inicijative za gradske baštenske zajednice podržane su od strane Fondacije za otvorerno društvo i kreativnog haba Nova Iskra.