Procvetaće livade uz Lomničku reku

U selu Buci na teritoriji Kruševca održana je akcija sejanja trave, medonosnog i livadskog bilja u okviru projekta Cvetne livade za održivo očuvanje biodiverziteta i životne sredine koji sprovodi neformalna grupa Lomnica za Lomničku reku i Jastrebac.

Petnaestak mališana iz Osnovne škole Radomir Jakovljević Jakša je u prisustvu nastavnika i uz pomoć predstavnika/ca raznih lokalnih udruženja poput Jastrebačkog bisera, Zlatne niti, pčelara iz Lomnice, lovaca iz Kruševca, Kulturno-umetničkog društva Radomir Jakovljević Jakša i drugih, zasejalo petnaest lejica facelije, crvene i bele deteline, livadskog vijuka i raznog drugog bilja.

Akciji su prisustvovali i pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu, Marko Knežević, načelnica odeljenja za poljoprivredu Danijela Milosavljević, kao i predstavnici Mesne zajednice Velika Lomnica. Događaju su se pridružili i brojni meštani sa decom, koja s ponosom iščekuju da njihove baštice ugledaju svetlost prolećnog sunca i kroz ovaj projekat i druženje u prirodi doprinesu očuvanju njihovog kraja.

Događaj su zabeležili reporteri RTS-a ali i predstavnici lokalnih medija RT Kruševac.

Projekat Cvetne livade za održivo očuvanje biodiverziteta i životne sredine podržan je u okviru programa podrške civilnom društvu za zaštitu životne sredine i održivi razvoj zajednica Snažno zeleno, a koji je centralni deo trogodišnjeg  projekta Zeleni inkubator koji Beogradska otvorena škola sprovodi sa partnerima Mladim istraživačima Srbije i Inženjerima zaštite životne sredine, uz finansijsku podršku Evropske unije i Fondacije Fridrih Ebert.