Snažno zeleno: Javne politike u fokusu rada lokalnih organizacija

Realizacijom projekta Zeleni inkubator BOŠ pruža mentorsku i finansijsku podršku lokalnim organizacijama širom Srbije da rade na unapređenju javnih politika iz oblasti zaštite životne sredine.

Od aprila do oktobra 2022. godine BOŠ će raditi sa 23 organizacije koje će sprovoditi 19 projekata u okviru pet tematskih oblasti: klimatske promene, kvalitet vazduha, upravljanje otpadom, zaštita prirode i horizontalno zakonodavstvo.

Listu podržanih organizacija i nazive njihovih projekata možete pronaći ovde.

Početak saradnje obeležen je tokom četvorodnevnog treninga u Vrnjačkoj Banji kada su odabranim organizacijama pružena uputstva za uspešno finansijsko i programsko upravljanje projektima. Događaj je otvorio Milorad Bjeletić, izvršni direktor Beogradske otvorene škole, istakavši važnost pružanja podrške i razvijanja civilnog društva kao katalizatora promena u svakom demokratski razvijenom društvu. U ime Delegacije Evropske unije u Srbiji učesnicima su se obratili Ekmel Cizmecioglu, programski menadžer za civilno društvo i ljudska prava, i Antoine Avignon, programski menadžer za životnu sredinu i borbu protiv klimatskih promena. Njih dvojica su naglasili da je civilno društvo naročito zaslužno što je tema zaštite životne sredine prisutna na društveno-političkoj agendi u Srbiji i podsetili su na kompleksnost Poglavlja 27 u procesu evropskih integracija kao i na važnost učešća organizacija civilnog društva u tom procesu kroz teme koje se pokrivaju i kroz projekat Zeleni inkubator.

Pored sesija o finansijskom i programskom upravljanju, veliki deo treninga je bio posvećen predstavljanju metodologije za praćenje javnih politika na lokalnom nivou i davanju smernica za njeno pravilno korišćenje. Doprinose koje organizacije budu dale kroz primenu metodologije biće uključeni u Izveštaje iz senke Koalicije 27 i na taj način produbiti sadržaj ovih godišnjih Izveštaja, dajući im lokalnu komponentu.

I ove godine je učesnicima treninga bio podeljen promotivni material napravljen u dogovoru sa malim, lokalnim, proizvođačima proizvoda bez otpada (zero waste). Radni materijal je napravljen od prirodnog materijala (blokovi, olovke), dok su sapuni, futrole za vizit kartice i vrećice za merenje voća napravljeni od već ranije korišćenog materijala (stare zavese, tetrapak ambalaže, iskorišćeno ulje itd.).

Fotografije sa treninga dostupne su ovde.

Vesti o projektu Zeleni inkubator kao i vesti o aktivnostima koje sprovode organizacije koje učestvuju u programu podrške Snažno zeleno dostupne su na ovom linku.

Program podrške civilnom društvu za zaštitu životne sredine i održivi razvoj zajednica „Snažno zeleno“ je centralni deo trogodišnjeg  projekta Zeleni inkubator koji Beogradska otvorena škola sprovodi sa partnerima Mladim istraživačima Srbije i Inženjerima zaštite životne sredine, uz finansijsku podršku Evropske unije i Fondacije Fridrih Ebert.