Tehnologija kao inspiracija mladima

Neformalna grupa Hajduci održala je prvu radionicu u okviru projekta Tehnologija za zajednicu za 15 mladih učesnika/ca iz Crne Bare, Bogatića, Glogovca i Šapca, radoznalih da nauče kako da svoje ideje pretoče u projekte i saznaju gde leži budućnost tehnologije.

Radionica pod nazivom Inspiracija, ideacija, kreacija održana je u memorijalnjoj kući Dragorada Osećanskog u selu Crna Bara na obali Drine.

Mladi su se najpre međusobno upoznali zanimljivim team-building igrama, a potom podeljeni u manje grupe razvijali svoje projektne ideje, koje su i prezentovali. Drugi deo radionice bio je posvećen programiranju Arduino modela, čije su osnove predstavili apsolventi Mašinskog fakulteta iz Beograda. Učesnici su sami isprogramirali semafore, zaintrigirani predavanjem koje su studenti Mašinca prilagodili specijalno za njih.

Projekat Tehnologija za zajednicu je centralni deo trogodišnjeg projekta Zeleni inkubator koji Beogradska otvorena škola sprovodi sa partnerima Mladim istraživačima Srbije i Inženjerima zaštite životne sredine, uz finansijsku podršku Evropske unije.